Lenfödem Nedir?

Lenfatik Sıvının Kol Ya Da Bacaklar Gibi Dokularda Birikmesi Sonucu Gelişen Bir Hastalıktır. Vücudumuzda Dolaşım Sisteminin Atardamar Ve Toplardamarlardan Sonraki Üçüncü Elemanı Lef Sistemidir. Lenf Sistemi Çok Ince Damarlar Ve Bunların Arasındaki Lenf Bezlerinden Oluşur. Hemen Bütün Organların Lenf Damar Ya Da Kanalları Bulunur. Bunlar Uzuvlardan Gelen Damarlarla Birleşerek Sonunda Köprücük Kemiği Hizasında Toplardamarlara Açılırlar.


Lenf Sıvısı Dokuların Ve Hücrelerin Arasındaki Sıvıdır. Bu Sıvı Önemli Oranda Protein, Su, Yağ Ve Hücre Artıklarını Içeriri. Bu Sıvı Aynı Ovalardaki Taban Suyu Gibi Fazla Oldukça Lenf Damarları Tarafından Toplanılıp, Lenf Bezlerine Getirilir.


Lenf Bezleri Yabancı Maddeler Ve Artıkları Süzüp, Sıvının Kan Dolaşımına Verilmesini Sağlarlar. Eğer Lenf Damarları Ya Da Bezleri Hasar Görmüşe, Lenf Sıvısının Dolaşımı Rahatça Yapılamaz Ve Sıvı Dokuda Birikmeye Başlar. Sonuçta Kollar, Bacaklar Veya Organlar Bu Sıvının Birikmesi Ile Şişer. Şişlik Bir Süre Sonra Kalıcı Olmaya Ve Daha Da Artmaya Başlar. Deri Kalınlaşır, Bacak Ya Da Kol Daha Da Şişer Ve Işlev Bozulur, Yaşam Kalitesi Düşer.